chicken CHOP western mali :)



sebelum ni awok ade le
ngepost pasal masakan tradisional
ikat patin gulai tempoyak masam
haa..
hari ni awok nok la juge
berkongsi resepi ala western
sebut betul betul ' CHICKEN CHOP '
ini lah penting nye english education dlm kehidupan






sebelum memasak,awok nk ingatkan
kepade mike mike semue  ni
basuh la tangan dulu ye.
bagi menjage kebersihan & kualiti makanan
( pesanan penaja usop wilcha & pak jabit enterprise )



Bahan untuk ayam
2 keping daging ayam, dibuang tulang dan diketuk isinya 
1 biji telur, dipukul sedikit 
½ cawan tepung jagung minyak secukupnya untuk menggoreng 

Bahan untuk perap 
1 sudu besar kicap pekat 
2 sudu besar jus limau 
½ sudu teh garam 
½ sudu the serbuk lada hitam 
½ sudu teh soda bikarbonat
Bahan untuk sos 
250 ml stok ayam 
¼ sudu teh garam 
¼ sudu teh serbuk lada putih 
1/8 sudu teh serbuk lada hitam 
¼ sudu teh garam 
1 sudu besar sos tiram 
½ sudu besar sos Worcestershire 
½ sudu teh kicap cair beberapa titis kicap pekat 
1 biji bawang besar, didadu kecil 
1 sudu besar bawang putih, dicincang halus 
½ sudu besar tepung gandum 

Cara-caranya 
  1. Daging ayam diperap dengan bahan-bahan perapan dan disimpan dalam peti sejuk selama beberapa jam atau sebaiknya semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali. 
  3. Celup daging ayam yang telah diperap kedalam telur dan salut dengan tepung jagung. 
  4. Goreng isi ayam tersebut sehingga garing dan berwarna kekuningan. Hidangkan di pinggan. 
  5. Panaskan sedikit minyak di kuali dan masukkan bawang putih yang telah dicincang. 
  6. Bila ia sudah naik bau masukkan pula bawang besar yang telah didadu. 
  7. Goreng sehingga bawang layu dan naik bau. 
  8. Masukkan tepung dan goreng sekejap. 
  9. Kemudian masukkan pula serbuk lada putih, serbuk lada hitam, garam, sos tiram dan Worcestershire, kicap cair dan kicap pekat juga stok ayam. 
  10. Reneh kuah ini sehingga ia memekat. 
  11. Kemudian boleh tuang sos ini diatas chicken chop dan sebaiknya hidangkan panas. 
  12. Hidangkan juga lauk sampingan seperti coleslaw, baked beans, mash potato atau kentang goreng. 
  13. NOTA: Penggunaan soda bikarbonat adalah untuk melembutkan daging ayam tersebut. Jika tidak mahu menggunakannya pun tidak mengapa. 
  14. Jika kuah tidak memekat boleh tambah 1 sudu besar tepung gandum dan kacau rata sehingga ia memekat.
  15. Sebaiknya gunakan serbuk lada hitam yang kasar-kasar jadi lebih terasa.


psstt:// awok suke bebenor mkn ng coleslaw tu.
mmg pergh la.awok pon suke buat sos pekat cket.
baru kick chicken chop tu. :)



Comments