oh SIZZLING ! yee mee ayam cendawan rocks ^_^



okay
hari ni sy nak ajak bloggers
try buat makanan chinese ni
well.sedap sgt

sy 1st time makan
mase kat foodcourt giant kuala terengganu
mula mula mcm xterliur pon
sbb membe yg blanje
hentam jela
tp bile saat garfu sudu pertama masuk dalam mulut
pergghhh...mmg ade ummpphh la :)





BAHAN-BAHAN
  • 2-3 sanggul (gulung)
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

CARA PENYEDIAAN

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.



p/s : hehe..sedapp laa..try la buat..letak mushroom ng ayam cincang banyak2..memang sedap laa..tambah plak minum ng fresh oren blended..pergghh..thumbs up  la :)



Comments

  1. sedappp nye...
    yap suke letak mushrommm byk2...
    nie wt azie lapo nie
    heheee

    ReplyDelete
  2. tue la kan..makin byk mushroom mkin sedap an..hehe..orked pon lapo jugak ni :)

    ReplyDelete

Post a Comment